• Ласкаво просимо на Перший український портал супутникового телебачення та IPTV.
 

Супутникові новини одном рядком

Автор Admin, 12 Березень 2024, 23:24:49

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Admin

SpaceX отримала дозвіл на використання Е-діапазону для посилення зв'язку Starlink
Спойлер
Федеральна комісія зі зв'язку США (FCC) дозволила SpaceX використовувати частоти E-діапазону між супутниками Starlink другого покоління та наземними шлюзами поряд з уже схваленим спектром у діапазонах Ka та Ku. Зокрема, SpaceX тепер дозволено здійснювати зв'язок на частоті 71-76 ГГц із космосу на Землю і на частоті 81-86 ГГц із Землі в космос, використовуючи до 7500 супутників Starlink Gen2, які компанії дозволено розгорнути, пише SpaceNews. SpaceX стверджує, що використання Е-діапазону збільшить пропускну здатність цих супутників учетверо.

SpaceX планує запустити 30 000 супутників Gen2 на додаток до 4400 супутників Gen1, уже схвалених FCC. У грудні 2022 року регулятор надав SpaceX дозвіл на запуск 7500 супутників другого покоління, а рішення щодо решти відклав. Комісія також відклала ухвалення рішення щодо планів SpaceX використовувати частоти E-діапазону, посилаючись на необхідність насамперед встановити загальні правила використання цих частот у космосі.

У нормативному документі від 8 березня FCC заявила, що пропоновані SpaceX операції в E-діапазоні не призведуть до виникнення нових або посилення наявних конфліктів з іншими супутниковими операціями. Але документ містить багато умов. Так, якщо інший супутниковий оператор теж спробує використовувати радіохвилі Е-діапазону, SpaceX доведеться модифікувати свої операції.

Супутники Starlink використовують Ku-діапазон для підключення користувацьких терміналів. У жовтні FCC також дозволила SpaceX надавати фіксовані супутникові послуги з використанням V-діапазону на супутниках Gen2. V-діапазон, подібно до E-діапазону, є високочастотним і поки що тільки починає розвиватися.

SpaceX повідомила, що використання радіохвиль E-діапазону в Starlink Gen2 дасть змогу значно покращити зв'язок порівняно з попередніми версіями, тому, що більш високочастотні діапазони спектра обіцяють більшу пропускну спроможність. Було заявлено, що пропускна здатність збільшиться приблизно в чотири рази.

За словами фахівця зі спостереження за космічними кораблями й астрофізика Джонатана Макдавелла, на орбіті перебуває близько 1900 супутників Starlink за ліцензією Gen2. Близько двох третин цих супутників значно більші та потужніші, ніж Gen1, але менші, ніж повномасштабні версії, призначені для запуску на космічному кораблі нового покоління Starship, який тільки проходить випробування. Близько 3600 супутників, що перебувають на орбіті, класифікуються як Gen1.

FCC продовжує відкладати ухвалення рішення про те, чи дозволити SpaceX розгорнути інші 22 500 супутників у пропонованому угрупованні супутників другого покоління.
Vu+Solo4k

Admin

Супутниковий сигнал Суспільного намагалися заглушити з території роzії
Спойлер
У середу, 13 березня, з Росії зафіксували другу спробу заглушити сигнал канали Перший, Суспільне Культура, Суспільне Крим, Суспільне Новини, Суспільне Спорт, а також радіостанції на супутнику Astra. Сигнал глушили з центру космічного зв'язку «Медвежі озера» у Підмосков'ї.Атака тривала упродовж години, внаслідок чого на супутнику зникли теле- та радіоканали. Невдовзі мовлення вдалося відновити.
Vu+Solo4k

Admin

Торгівля терміналами Starlink на чорному ринку набуває глобальних масштабів,

Експерти висловлюють серйозне занепокоєння через відсутність контролю над тим, хто має доступ до супутникової системи зв'язку Starlink від компанії SpaceX Ілона Маска та як вона використовується.

За даними розслідування ........g, термінали Starlink активно продаються на тіньових ринках багатьох країн світу. Це ставить під сумнів здатність компанії повністю контролювати використання своєї розробки.
Спойлер
Як повідомляється, нелегальний продаж терміналів Starlink виник у регіонах, де є гостра потреба у високошвидкісному та надійному інтернет-зв'язку. Зокрема, їх використовували під час громадянської війни в Ємені.

Крім того, системи Starlink застосовують сили швидкого реагування в Судані, куди термінали потрапили контрабандним шляхом через Уганду й Південний Судан. Це сталося на тлі тривалої відсутності звичайного інтернету в країні.

За даними видання, факти використання терміналів Starlink також зафіксовані у Венесуелі, яка перебуває під американськими санкціями. Попри відсутність країни на карті покриття Starlink, у соцмережах активно рекламуються ці системи зв'язку.

«Це викликає глибоке занепокоєння, адже процес продажу та використання системи Starlink, виробленої приватною компанією, ніким не регулюється. Ніхто не несе відповідальності за те, хто має до неї доступ і як вона використовується», – заявила науковиця з міжнародних питань та питань безпеки в Австралійському інституті Емма Шортріджс.

........g також повідомляє, що у .......-групах у ПАР з'явилися провайдери, які пропонують купити та активувати комплекти Starlink у сусідньому Мозамбіку, де є ліцензія на їх використання. Після цього термінали доставляються клієнтам у ПАР через кордон.

Обійти заборону на використання Starlink, за даними американського видання, можна сплативши за послуги міжнародною карткою. Таким чином діють і провайдери в інших країнах, зокрема у Венесуелі.
Vu+Solo4k

Admin

За місцеперебуванням супутників Starlink тепер можна стежити в режимі реального часу

Компанія SpaceX представила інтерактивну мапу, що дозволяє відстежувати місцеперебування інтернет-супутників Starlink на орбіті Землі в режимі реального часу.

На вебресурсі також розміщено актуальну статистику щодо кількості запущених апаратів системи Starlink та тих, які нині працюють на орбіті.

Станом на сьогодні SpaceX успішно вивела на орбіту 5977 супутників Starlink. З них 5601 апарат наразі перебуває в експлуатації, забезпечуючи високошвидкісний доступ до інтернету в різних куточках планети. 376 супутників були зведені з орбіти через неможливість досягти цільових параметрів або через наявні конструктивні недоліки.

Запущена онлайн-карта дозволяє в реальному часі спостерігати за пересуванням робочих інтернет-супутників Starlink на орбітальних траєкторіях навколо Землі. Користувачі можуть відстежити положення апаратів, що обертаються на різних орбітах.

Представлена інтерактивна карта – це зручний інструмент для відкритого моніторингу за розвитком проєкту зі створення глобальної супутникової інтернет-мережі Starlink. У SpaceX обіцяють постійне оновлення мапи при подальшому нарощуванні супутникового угруповання.
Vu+Solo4k

Admin

КНР запустила новий супутник для моніторингу атмосфери

Китай вранці 27 березня запустив у космос новий супутник дистанційного зондування Землі Yunhai-3 02, який дозволить із вищою точністю прогнозувати стихійні лиха та запобігати їх катастрофічним наслідкам.

Зазначається, що на навколоземну орбіту космічний апарат вивела модифікована ракета-носій Чанчжен-6 (Long March-6), що стартувала з космодрому Тайюань у північній провінції Шаньсі о 6:51 за місцевим часом (0:51 за Києвом). Цей запуск став 514-ю місією для ракет-носіїв серії Чанчжен.

Супутник використовуватиметься для моніторингу атмосфери та морського середовища і космічного простору, проведення наукових експериментів, а також виявлення ознак формування небезпечних атмосферних явищ і прогнозування стихійних лих та зменшення їх наслідків.
Vu+Solo4k

Admin

Китай запустив перший з нової серії розвідувальних супутників «Яоган»

Китай запустив супутник Yaogan-42 з метою розвинення своїх можливостей у військовій супутниковій розвідці. Ракета-носій Long March 2D стартувала з космодрому Січан 2 квітня о 18:56. Згідно з оголошенням китайської корпорації аерокосмічної науки і техніки (CASC), запуск відбувся успішно. Спутник Yaogan-42 був назначений на раніше невідому місію.

Супутник вдалося відстежити ескадрильєю космічної оборони Космічних сил США. Висота його орбіти становить близько 500 кілометрів при нахилі 35 градусів.

Як відомо, як сам супутник, так і його ракета-носій Long March 2D були розроблені Шанхайською академією технологій космічних польотів (SAST), яка є частиною CASC.
Спойлер
Ні CASC, ні китайські державні засоби масової інформації не надали жодної інформації щодо засекреченого супутника. У заявах, вони відстали від звичного опису інших супутників серії Yaogan.
Супутники серії Yaogan мають різні цілі використання, такі як топографічна зйомка, оцінка врожайності, метеорологічне прогнозування та інші. Зовнішні спостерігачі вважають, що ці супутники призначені для військових і цивільних потреб.

Зазвичай супутники серії Yaogan розміщуються на низьких навколоземних орбітах. Деякі групи супутників Yaogan забезпечують спостереження за районами, що викликають занепокоєння з точки зору безпеки поблизу Китаю.

У 2023 році Китай також запустив супутник Yaogan-41 на геосинхронну орбіту. Ви можете прочитати підробиці тут. Той супутник був запущений за допомогою ракети Long 5 і був вважається найбільшою робочою ракетою в Китаї.

Раніше глава NASA Білл Нельсон висловив стурбованість щодо місячної програми Китаю та побоюється, що Китай може зайняти найбагатші ресурси Місяця.

Також варто згадати, що компанія Astrobotic успішно доставила корисний вантаж та український прапор на орбіту Місяця за допомогою апарату Peregrine. Завдяки цій місії, вдалося зібрати значну кількість інформації про поверхню Місяця.
Vu+Solo4k